0
Posted iunie 16, 2015 by admin in Istoria gustului
 
 

3 lucruri ciudate care influenteaza gustul mancarii

3 lucruri ciudate care influenteaza gustul mancarii
3 lucruri ciudate care influenteaza gustul mancarii

In general, simturile umane nu sunt demne de incredere. Nici chiar acel simt despre care credeti ca nu v-ar putea insela, adica gustul, chiar daca sunteti de parere ca nimic nu va va face sa credeti ca o friptura este de fapt o placinta cu mere.

Toate simturile noastre pot fi, si sunt, manipulate de o serie de factori externi care nu tin de controlul nostru. Cum ar fi:

1. Ce a mancat mama ta cand tu erai doar un fetus

Evident, ceea ce mananci atunci cand esti mic iti va influenta gusturile pentru tot restul vietii. Dar toate astea incep mult mai devreme decat ati crede. De fapt, ceea ce a consumat o mama in perioada sarcinii va influenta preferintele copiilor.

Un studiu realizat pe un numar de femei gravide, care au consumat suc de morcovi pe toata perioada sarcinii, dar si pe perioada alaptarii a relevat faptul ca acest lucru a fost transmis genetic si copiilor, care cel putin in primii ani de viata au fost efectiv innebuniti supa sucul de morcovi.

Mamici, atentie ce consumati!

2. Eticheta- chiar daca minte

Este cunoscut faptul ca oamenii cred ca un produs ambalat intr-un ambalaj neconventional este mult mai bun fata de acelasi produs ambalat intr-un mod care nu prezinta interes. iar lucrurile merg chiar si mai departe de atat.

Cercetatorii au demonstrat faptul ca etichetand produsele ca avand un anumit ingredient, oamenii chiar ajung sa creada ca acel produs contine intr-adevar ce era mentionat pe ambalaj, ba mai mult, se declarau si nemultumiti de gustul specific al ingredientului”x”. Simplul fapt ca vezi pe eticheta ca produsul contine cocos, de exemplu, te face sa cresi ca intr-adevar are gust de cocos.

3. Sunetul de fundal

 

Probabil ca nu v-ati gandit niciodata la asta, dar sunetul de fundal dintr-un local poate influenta gustul mancarii. Si nu pentru ca o transforma efectiv in ceva mai gustos! Ci pentru ca simturile nu au aceeasi intensitate atunci cand sunt folosite impreuna.

De exemplu, daca luati masa intr-un local unde muzica, sau nivelul de sunet este foarte ridicat, atunci va veti pierde capacitatea de a estima cu exactitate cat este de dulce sau de sarata mancarea dumneavoastra.

Un nivel de sunet mentinut in limite normale( intre 62-67 decibeli), adica un nivel potrivit pentru a avea o discutie din care sa putem intelege ceva, va face ca mancarea sa aiba un gust mult mai bun fata de aceeasi mancare servita intr-un loc mai zgomotos. La acest nivel, sunetul de fundal este suficient de tare pentru a excita simturile si suficient de jos pentru a nu le coplesi.

 

685 total views, 1 views today