0
Posted octombrie 16, 2015 by admin in Istoria gustului
 
 

Brânzeturile de la Țaga și legenda lor.


Țaga, se spune în legende, era un ținut bogat, sub stăpânirea unui boier bogat dar cam hâtru. Țăranii din sat erau înspăimântați de răutatea lui și revoltați că boierul avea numai bunătăți în magaziile lui. Revoltați și dornici de răzbunare, într-o noapte au intrat în casa lui, și i-au furat din caș, și ca să nu fie prinși au ascuns prada într-o peșteră în apropiere de satul Nasal.
Au trecut câteva săptămâni până când unul din hoți s-a întors la peșteră unde ascunseseră casul, convins că nu v-a mai fi nimic de el, că era deja stricat, mare i-a fost mirarea când l-a găsit în aceeași stare bună.
Singura modificare era doar culoarea, de un galben-roșiatic, în rest, gustul era același. În cele din urmă, groful a aflat de isprava țăranilor și i-a pedespsit, după care a început el însuși să își țină brânză în peșteră. Așa s-a născut brânza Nasal, cu care groful își servea toți oaspeții, mândru de gustul ei.
Povestea Țaga continua cu începerea producției, în 1954, într-o casă din apropiere. Brânza era pusă în forme de lemn, iar pentru protejarea suprafeței se folosea gipsul. Din 1971 a început consolidarea grotei și îmbunătățirea tehnologiei de preparare iar accesul în peșteră a fost legat direct de fabrică de lapte.
În grota exista o temperatură și o umiditate constante, respectiv de 14C și 90 – 95 %, astfel, bacteria care trăiește în roca peșterii  transformă brânză obișnuită într-o specialitate recunoscută în toată lumea.
Gama Brânzeturilor de la Țaga cuprinde Brânză de Nasal, un produs cu denumire de origine protejată în Uniunea Europeană, brânză Alpina și Alpina Afumată, dar și Montana și Târnava

766 total views, 1 views today