0
Posted iunie 23, 2015 by admin in Istoria gustului
 
 

Bucataria Chinezeasca – 1000 de ani de istorie

Bucataria Chinezeasca - 1000 de ani de istorie
Bucataria Chinezeasca - 1000 de ani de istorie

De-a lungul istoriei sale, populatia in continua crestere a Chinei s-a confruntat cu numeroase probleme in ceea ce priveste mancarea. in preajma anului 1000, populatia Chinei ajunsese la aproximativ 100 de milioane de locuitori, iar acestia au fost nevoiti in permanenta sa isi adapteze obiceiurile culinare, din cauza deficitului de alimente cu care se confrunta. Consumul de carne a fost limitat, ceea ce a facut ca felurile de mancare sa contina cantitati mici de carne, amestecata cu orez sau noodles, in functie de ce era disponibil. Pe parcurs, felurile de mancare au fost imbogatite cu legume, iar prajirea, cea mai comuna metoda de preparare a mancarurilor, a devenit o cale de a conserva combustibilul, gatind rapid preparatele.

Diferentele regionale din bucataria chineza au devenit vizibile in preajma anului 1200, atunci cand invadatorii din Mongolia au patruns in China. Stilurile de gatit si obiceiurile au inceput sa fie schimbate intre cele doua tari, iar pe masura ce oamenii calatoreau mai departe de casa, obiceiurile culinare au fost impartasite si cu alte regiuni, ceea ce a dus la diversificarea bucatariei chinezesti.

Bucataria chinezeasca urmeaza invatatura spirituala a echilibrului semnificat prin yin si yang. Aceasta filozofie incurajeaza poporul chinez sa gaseasca un echilibru in viata, inclusiv in mancarea pe care o consuma. In prepararea mancarurilor, chinezii tind sa gaseasca un echilibru intre culoare, textura si ingredientele pe care le folosesc.

Orezul este alimentul emblematic pentru bucataria chinezeasca. Acesta are si semnificatia de „masa” si poate fi servit cu orice alt preparat, de cateva ori pe zi. Prazul, mugurii de fasole, ghimbirul sunt alte alimente traditionale chinezesti, iar tofu este principala sursa de proteine a bucatariei chinezesti. Desi in general, chinezii nu consuma foarte multa carne, carnea de porc si cea de pui sunt cele mai frecvent consumate carnuri. De asemenea, legumele joaca un rol extrem de important in bucataria chinezeasca.

Exista 4 tipuri principale ale bucatariei chinezesti: Bucataria Cantoneza( reprezentata de orez si preparate din legume sotate, supe, rulouri de oua si porc dulce-acrisor), Bucataria Mandarina(reprezentata de preparate din faina de grau- noodles, galuste, clatite subtiri- si Peeking Duck), Bucataria Sanghai(reprezentata de fructele de mare si sosurile puternic aromate) si Bucataria Szechuan(cunoscuta pentru preparatele picante).

Ceaiul, bautura oferita la aproape toate mesele, este bautura nationala a Chinei si este baut de obicei in stare naturala, fara adaos de zahar sau lapte, din cesti fara toarta sau farfurie.

569 total views, 1 views today