0
Posted iunie 3, 2015 by admin in Istoria gustului
 
 

Care este istoria minunatului condiment indian – turmeric?

Care este istoria minunatului condiment indian - turmeric?
Care este istoria minunatului condiment indian - turmeric?

Turmericul, condimentul galben colorat, cu o aroma puternica este un condiment stravechi, sarbatorit de secole, atat pentru utilizarea medicala cat si culinara. Recent, turmericul a reaparut in comunitatile medicale si de nutritie, datorita curcuminei, substanta vindecatoare care ii da si culoare acestui condiment.

Denumirea botanica a turmericului este Curcuma Longa, o planta ce atinge maxim 1 metru in inaltime si produce atat floare cat si rizom, si o tulpina care creste sub pamant. Rizomul este asemanator ghimbirului, dar tulpina-radacina ce se gaseste in pamant produce condimentul in sine.

India este cel mai mare producator de turmeric inca din timpurile stravechi, iar medicina Ayurvedica priveste acest condiment ca pe o parte importanta a acestei practici medicale.

In cultura indiana, importanta turmericului trece dincolo de medicina si bucatarie. Religia Hindu vede turmericul ca pe un element sacru, de bun augur, folosit pentru a crea coliere tinerelor mirese, indicand faptul ca femeia este acum capabila sa aiba grija de o gospodarie.

Cea mai comuna intrebuintare a turmericului este cea culinara, unde este folosit ca si condiment., in majoritatea cazurilor pentru a da aroma mancarurilor dar este folosit si la prepararea dulciurilor. De asemenea, in India sunt folosite si frunzele de turmeric, mai ales in prepararea prajiturilor.

Turmericul este folosit de obicei sub forma de pudra, obtinuta din radacina, dar este folosit si in stare naturala, asemenea ghimbirului, adesea intalnit in retetele de muraturi.

O mare parte a bucatariei asiatice include acest condiment, datorita numeroaselor sale intrebuintari, gustului deosebit pe care il da preparatelor, dar si datorita valorii sale in medicina traditionala.

706 total views, 1 views today