0
Posted decembrie 10, 2015 by admin in OSPITALITATE
 
 

Experienţă gastronomică pe insula Thassos

Experienţă gastronomică pe insula Thassos
Experienţă gastronomică pe insula Thassos

Experienţă gastronomică pe insula Thassos sau mai bine zis răcoritorul tzatiki, ispititoarea brânză pe grătar saganaki, sau delicioasa tocăniţă de miel cu spanac şi stropită din plin cu suc de lămâie, fricasse sunt doar câteva dintre preparatele care te vor face să iubeşti şi mai mult Insula de Smarald a Greciei. Nu degeaba se spune că Thassos este raiul gurmanzilor. Pentru că este o insulă tipic grecească, Thassos se laudă cu reţete vechi de sute de ani, influenţate ani la rândul de civilizaţiile care şi-au lăsat amprentele nu doar pe construcţii ci şi pe obiceiuri.

Bucătăria insulei are influenţe mediteraneene, este autentică şi delicioasă. Chiar dacă nu eşti un gurmand, trebuie neapărat să încerci deliciile tradiţionale recunoscute peste tot în Grecia. Pentru că este o insulă fertilă, vei găsi pretutindeni măslini bătrâni şi dealuri învelite în viţă-de-vie. Sătenii produc un vin dulce, parfumat foarte apreciat de europeni, dar şi un ulei de măsline cu o consistenţă uşor vâscoasă. Se spune chiar că aici găseşti cel mai bun ulei extravirgin, mai ales că majoritatea localnicilor încă îl produc în vechile prese, iar procedeul nu este deloc simplu.

O incursiune în lumea preparatelor tradiţionale trebuie să pornească neapărat din partea de vest a insulei, care este plină de sate pescăreşti înşirate precum un şirag de perle, de-a lungul ţărmului dantelat. Aşezările de aici poartă încă urmele trecutului, ba chiar aici poţi gusta cea mai bună mâncare de linte din Grecia, sătenii cultivând-o cu drag. La fel de apreciate sunt şi prăjiturile cu smochine proaspete şi nuci, care se prepară în orice casă de săteabn, în această parte a insulei. Dacă îţi plac fructele de mare sau peştele, atunci trebuie să te opreşti la o tavernă în Theologos, pentru a servi caracatiţă, homar, creveţi sau somon pregătite după reţete vechi. Theologos este satul-muzeul şi fosta capitală a insulei, unde arhitectura unică şi deliciile culinare sunt adevăratele bijuterii ale locului.

823 total views, 1 views today