0
Posted aprilie 11, 2016 by admin in OSPITALITATE
 
 

GastroPan 2016

GastroPan 2016
GastroPan 2016

GastroPan 2016. În cadrul Concursurilor GastroPan 2106 s-a premiat cel mai reușit, apetisant, elegant, estetic și sănătos platou culinar pregătit individual și în echipă, precum și cele mai uimitoare creații artistice ale celor mai talentați sculptori în fructe și legume. Aflați cine sunt câștigătorii categoriilor Platouri culinare reci și Sculptură în legume și fructe! La această categorie, concurenții (care au concurat fie individual fie în echipe) au avut sarcina de a prezenta un platou festiv la alegere (carne, vânat, pasăre, pește, crustacee cu garnitură și sosul adecvat), prezentat rece — pentru 8 persoane folosind orice tip de ingrediente (legume, brânzeturi, carne, pește și preparate marine, aluaturi, condimente, mirodenii, sosuri), care sus?in stilul de via?ă sănătos al consumatorilor.

Locul I la individual a fost câștigat de Citacu Gheorghe de la Restaurantul Rosettya din Bucure?ti. Câștigătorul a pregătit un platoul festiv cu mușchiuleț de mangaliță și cocoșel pitic cu ierburi în mantie de morcov, duet din curcan de casă cu piept de rață afumat, caise uscate în chemise cu semințe de in, iepure de curte cu stafide, ardei roșu și urechi din lemn învelit în foiță fină de creson (untișor) și păstârnac, sferă din conopidă cu charpir de gutui și mere verzi, budincă de morcov pe cruton de biscuite pe hrișcă (bio), trio de țelină, fasole neagră și linte, sos de roșii uscate și semințe de pin, chutney de stafide cu ghimbir, pesto din ierburi aromate.

La categoria Platou festiv pregătit de către o echipă de bucătari câștigătoare a fost echipa de la Hotel Belvedere de la Brașov: file de somon marinat în suc de lămâie, coadă de homar infuzată în suc de portocale, file de halibut copt în mantie de spanac, biscuite din făină de migdale cu cerneală de sepie umplut cu rulada din creveți și pralina din mousse de morcovi, panna cotta din conopidă cu folie de ardei gras și perle de ceapă cu caviar, discuri sărate, cartof yukon cu brunoise de legume, micro-salată crescută în apă, emulsie de leurdă aromată cu sirop de soc, muștar franțuzesc aromat cu miere de albine și mărar, salsa de mango.

Lista câștigătorilor:

Locul I (individual): Citacu Gheorghe — Restaurant Rosettya — București
Locul I (echipă): Hotel Belvedere — Brașov
Locul II (indivdual): Someșean Emil — Hotel President — Tîrgu Mureș
Locul II (echipă): Casa Boierului din Deal — Buzău
Locul III (echipă): Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși — Covasna

Decorații impresionante sculptate din fructe și legume

La această categorie, concurenții au avut sarcina de a sculpta decorații de nuntă din fructe și legume. Cele mai frumoase creații artistice au fost sculptate de către Stigleț Angelica de la Autoelys Frasin SRL din localitatea Frasin, și Foris Kinga de la Castel Haller din Tîrgu Mureș.

Lista câștigătorilor:
Locul I: Stigleț Angelica — Autoelys Frasin SRL — Frasin (Suceava)
Locul I: Foris Kinga — Castel Haller — Tîrgu Mureș
Locul II: Manea George — Panda Express Food SRL — Constanța
Locul III:Kadar Csaba — Restaurant Memo 10 — Cluj Napoca

Directorul general al GastroPan 2016, Ildiko Varadi-Erdos, a declarat sâmbătă că în cele trei zile ale expoziției de la Târgu Mureș s-au concretizat afaceri estimate la peste două milioane de euro, însă valoarea beneficiilor pe termen lung în urma negocierilor purtate și a contractelor încheiate se ridică la peste 50 milioane de euro. Cei 133 de expozanți spun că deja au vândut foarte multe aparate, utilaje, dar și ustensile.

”Cei din China ne-au și mulțumit și au spus că e cea mai reușită expoziție la care au participat în ultimii ani, deci este rentabil pentru firme să participe. Cel puțin, după calculele făcute până acum, s-au făcut afaceri de cel puțin două milioane de euro. În perioada imediat următoare, pentru că sunt contracte care se vor încheia și săptămâna viitoare, această valoare va ajunge la cinci milioane de euro, iar pe termen lung vom ajunge la o valoare de peste 50 de milioane de euro. Acesta este principiul — cei care acum au cumpărat, de exemplu, un cuptor, în viitor, pentru că au văzut că sunt și linii automate, în următoarele 5-6 luni să cumpere și aceste linii automate”, a arătat Ildiko Varadi-Erdos.

Adrian Valentin Croitoru, din partea EURCAS, unic distribuitor MIWE în România, a declarat pentru AGERPRES că în acest an vânzările directe din expoziția GastroPan s-au ridicat la circa 100.000 de euro, însă s-au purtat numeroase negocieri și au fost înaintate deja peste 100 de oferte.

„Direct din expoziție am reușit să vindem utilaje de circa 100.000 de euro, malaxor de brutărie, cuptor rotativ — cumpărat de un client pe care îl tatonăm de doi ani, care a venit la târg și l-am convins—, precum și alte aparate. Cel care a luat malaxorul cu siguranță va mai dori unul, ca de altfel și cel cu cuptorul va mai dori unul, pentru că vor vedea performanțele acestora. Avem deja numeroase negocieri încheiate, pe circa 30% din ceea ce aveam, dar avem înaintate cel puțin 100 de oferte. GastroPan este un târg foarte bun. Scopul nostru la târg este legat și de faptul că suntem producători de materie primă — putem produce în momentul de față 2.000 de tone pe lună de margarină vegetală și frișcă vegetală, vindem 60-70% în România, restul exportăm în 30 de țări. Scopul acestui târg este să arătăm că putem mai mult”, a arătat Croitoru.

Reprezentantul EGO GRUP SRL din Târgu Mureș, Cornel Core, a precizat pentru AGERPRES că participarea firmei sale la GastroPan 2016 a însemnat un real succes, întrucât a vândut direct din expoziție trei aparate de prăjit cafea verde, a încheiat numeroase contracte pentru distribuirea cafelei verzi, însă marea reușită este negocierea unui contract de distribuție națională cu o firmă extrem de puternică pe piața din România. În privința numărului de vizitatori, organizatorii GastroPan 2016 de la Târgu Mureș au arătat că în primele două zile au fost peste 12.000 de persoane și se estimează o participare de circa 20.000 de persoane până la finalul manifestării, care se încheie sâmbătă seara. Pe parcursul a trei zile, GastroPan 2016 a reunit la Târgu Mureș toate profesiile de pe filiera morărit, panificație, cofetărie și HoReCa prin participarea a 133 de expozanți din 25 de țări, punându-se accent pe noile tendințe, cum sunt „natural” și „premium”, prin utilizarea ingredientelor naturale. Începând de joi până sâmbătă seara, la GastroPan 2016 Târgu Mureș, care acoperă o suprafață de 7.000 mp, cei 133 furnizori de talie mondială de pe patru continente, din țări precum Egipt, SUA, Germania, Franța, Grecia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Olanda și China, au expus o serie de soluții și tehnologii inovatoare, constând în echipamente, ustensile și ingrediente necesare pentru dezvoltarea unei afaceri competitive în domeniul panificației, cofetăriei și ospitalității. În cadrul expoziției sunt prezentate numeroase echipamente performante produse de furnizori de talie mondială, între care cele mai eficiente energetic cuptoare, linii de divizare, formare aluat, cuptoare rotative, malaxoare cu cuvă extractibilă, mixere planetare. În cadrul expoziției de la Târgu Mureș este prezentat și modul de funcționare a celor mai noi mașini de procesat și modelat aluatul și a celor mai eficiente cuptoare, însă au putut fi învățate și ultimele tehnici de lucru de la maeștri cofetari, brutari și bucătari.

585 total views, 4 views today