0
Posted iunie 15, 2015 by admin in Istoria gustului
 
 

Istoria gustului dulce picant al condimentului Allspice. Ce este mai exact Allspice?

Istoria gustului dulce picant al condimentului Allspice. Ce este mai exact Allspice?
Istoria gustului dulce picant al condimentului Allspice. Ce este mai exact Allspice?

Poate va intrebati ce este „allspice”? Sau poate stiti si deja il folositi in bucatarie. De obicei, acest condiment este folosit la prepararea dulciurilor, dar este folosit si la prepararea unor mancaruri de baza.

Dar ce este mai exact, de unde provine si de ce se numeste „allspice”?

Pentru inceput trebuie sa stiti ca allspice are multe alte denumiri: Ienibahar, piper Jamaica, piper Carolina, pimenta, etc.

 Numele de „allspice” dateaza de dinainte de 1600, cand numele era de fapt compus din doua cuvinte „all spice”, perioada in care acest condiment era privit ca un remediu al melancoliei. Denumirea propriu-zisa i-a fost atribuita de faptul ca mirosul este foarte asemanator cu al multor altor condimente combinate, iar datorita acestei asemanari, allspice a fost folosit ca un substituent al scortisoarei, cuisoarelor, mac si nucsoara. Abea cand toate aceste condimente au inceput sa fie disponibile pe scara larga, allspice a fost remarcat pentru aroma sa unica.
Allspice provine din Indiile de vest. in timp ce multe condimente sunt cultivate si pe alte terenuri, straine de locul de bastina, allspice este in momentul de fata unul dintre putinele condimente cultivate inca in regiunea nativa.
in mare parte, aroma calda a boabelor de ienibahar provine din fructele efective, spre deosebire de seminte. Boabele sunt recoltate din arbustul Pimenta dioca, atunci cand sunt inca necoapte si verzi si sunt lasate sa se usuce la soare timp de cateva zile, pana ce culoarea devine rosu inchis. Apoi, boabele sunt clasificate in functie de dimensiune, boabele cele mai mici fiind considerate cele mai valoroase si cu cea mai fina aroma.
De cele mai multe ori, boabele sunt comercializate sub forma de pulbere, dar pentru cea mai buna aroma ar trebui sa fie procurate intregi. Ienibaharul macinat isi pierde mult din aroma dupa cateva luni, in timp ce boabele isi pastreaza aroma si ani de zile, daca sunt pastrate in recipiente inchise ermetic.
Aroma calda a ienibaharului confera un sentiment dulce, fiind adesea combinat cu zahar si adaugat la deserturi. Inafara Europei, allspice este considerat mai mult un condiment picant, folosit pentru a da aroma preparatelor cu pui, vita, miel, pastai, cartofi si alte preparate.

806 total views, 1 views today