0
Posted iulie 1, 2015 by admin in Istoria gustului
 
 

Istoria „Pizzei” – pana la urma de unde provine?

Istoria "Pizzei" - pana la urma de unde provine?
Istoria "Pizzei" - pana la urma de unde provine?

De unde provine pizza? Cine a putut inventa acest preparat delicios? Acestea sunt intrebarile pe care ni le-am pus cel putin o data, noi cei care am gustat din aceasta minunatie culinara, dar totodata reprezinta si un subiect delicat, in functie de poporul care este intrebat, iar italienii, americanii si chinezii au ajuns sa isi imparta istoria „pizzei”.

Se spune ca Marco Polo, im calatoria sa in China a descoperit un fel de clatita groasa din aluat, coapta, umpluta, foarte delicioasa. La revenirea in Italia, acestuia i-a lipsit acea clatita coapta, dar nimeni nu a putut sa o prepare. la o petrecere pe care acesta a dat-o acasa, a rugat un bucatar din Napoli sa ii prepare acea clatita coapta, dar bucatarul, nestiind cum sa puna umplutura a fost sfatuit de Marco Pollo sa puna ingredientele deasupra. La ceva timp, bucatarul a reusit sa faca acea clatita, peste care a pus branza si alte ingrediente si asa a luat nastere pizza. Discutabil am putea spune, iar italienii ar avea cu siguranta ceva de spus. Dar sa cautam in continuare.

Desigur, oricat am cauta, originea pizzei ramane incerta, iar fiecare tara care si-o adjudeca are argumente solide pentru asta.

Cea mai cunoscuta provenienta este cea italiana, insa istoria ne duce inapoi in timp in Orientul Mijlociu, acolo unde egiptenii, grecii, armenii si babilonienii faceau un derivat al pizzei, care era copt in cuptoare de lut si peste care puneau ulei de masline si condimente, cunoscut astazi ca „focaccia”.

Undeva in preajma anilor 1520, rosiile au fost aduse inapoi in Europa din Lumea Noua. Chiar daca la inceput acestea erau considerate a fi otravitoare, oamenii saraci din Napoli au inceput sa le consume, intinzandu-le pe aluatul copt, Treptat, aceasta forma de pizza timpurie a devenit din ce in ce mai populara, intrucat muncitorii napolitani care beneficiau doar de faina, ulei de masline, untura, branza si ierburi cu care sa isi hraneasca familiile, au inceput sa prepare painea coapta sub forma de lipie peste care presarau aceste ingrediente. Toata Italia a proclamat „placinta” napolitana ca fiind cea mai buna.

Muncitorii din Napoli aveau nevoie de o mancare ieftina pe care sa o poata consuma rapid, iar aceasta forma de pizza le-a putut satisface nevoile. Legenda spune ca pizza a luat nastere in Napoli, atunci cand brutarii au fost nevoiti sa isi foloseasca aluatul ramas, pe care l-au copt si l-au vandut oamenilor saraci.

In acea perioada, se crede ca Rafael Esposito a facut prima pizza cu rosii, branza si alte ingrediente si condimente.

Primul magazin de pizza cunoscut a fost deschis in Port Alba in Napoli si inca mai exista si astazi. Esposito a fost chemat in Italia spre sfarsitul anilor 1800 pentru a face pizza cu ocazia vizitei Regelui Umberto si a Reginei Margherita. Se pare ca Reginei i-a placut acea pizza cu mozzarella, busuioc si rosii atat de mult incat Esposito a numit-o „Pizza Margherita”.

Pizza a devenit cunoscuta lumii in timpul celui de-al 2-lea Razboi Mondial, atunci cand soldatii americani si europeni au ocupat teritoriul Italiei.

Genuardo Lombardo a deschis primul magazin de pizza in America in 1905, in New York si de atunci, aceasta a devenit un preparat de marca al orasului.

In anii ’60, pizza a dat lovitura, in mod special prin inventarea pizzei congelate, iar spre sfarsitul anilor ’60, pizza a fost impartita in doua ere: inainte si dupa livrare.

Fiecare popor a adaptat pizza la propriul gust si nu de multe ori putem ramane surprinsi de gustul pe care pizza il are in diferite tari ale lumii.

863 total views, 1 views today