0
Posted ianuarie 25, 2015 by admin in OSPITALITATE
 
 

Muzica schimba gustul. Cum sa faci o mancare mai buna, fara trucuri de bucatarie

Muzica schimba gustul. Cum sa faci o mancare mai buna, fara trucuri de bucatarie
Muzica schimba gustul. Cum sa faci o mancare mai buna, fara trucuri de bucatarie

Cel mai simplu experiment pe care il poti face este sa gusti mancarea preferata ascultand, pe rand, o muzica puternica si apoi una linistitoare. Vei observa imediat diferente si vei simti o alta experienta gustativa. Cercetatorii britanici au gasit si explicatiile stiintifice.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford au cautat sa descopere legatura dintre sunet si gust. Iar descoperirile lor au fost uimitoare. Suntele inalte si subtiri (cum sunt cele scoase de flaut) imbunatatesc gustul mancarurilor dulci sau acre. In timp ce suntele joase si grave pot face mai bune la gust mancarurile amare.

Legatura dintre sunet si mancare nu este noua. Cercetatorii britanici sustin ca gustul este acel simt care reuseste sa le unifice pe toate celelalte, pentru ca aromele gustate in mancare sunt printe putinele experiente multisenzoriale pe care le putem trai. Chiar si fara muzica ambientala, unele mancaruri prin textura sau stare pot emite sunete care ne insotesc experienta gustativa. Ganditi-va, de exemplu, la chipsurile crocante sau la apa minerala.

Insa cea mai mare influenta asupra perceptiei gustului o are zgomotul ambiental, sustin cercetatorii. Este trucul la care apeleaza si marile restaurante care ofera clientilor experiente senzoriale multiple jucandu-se cu muzica si ingredinetele din farurie. De exemplu, servesc feluri cu peste sau fructe de mare in timp ce in surdina se aude sunteul marii si valurilor care se sparg de mal. Este secretul la care a apelat si Heston Blumenthal in 1997, cand prezenta felul “Sounds of the Sea” in restaurantul sau Fat Duck.

Citeste articolul complet pe www.foodstory.ro

 

749 total views, 1 views today