0
Posted iulie 3, 2015 by admin in Istoria gustului
 
 

Sarmalele – o mostenire culturala otomana

Sarmalele - o mostenire culturala otomana
Sarmalele - o mostenire culturala otomana

Chiar daca se numara printre produsele traditionale romanesti, servite in special de sarbatori. se pare ca „Sarmalele” nu isi au originile in Romania, asa cum de altfel multi necunoscatori ar tinde sa creada.

Se pare ca sarmalele au fost inventate in perioada Imperiului Otoman de turci si au fost raspandite in alte tari din Europa si Asia de popoarele care s-au perindat prin Imperiul Otoman.

Chiar si etimologia cuvantului „sarmale” isi trage radacinile din turcescul „Sarma”, care defineste un rulou invelit.

Chiar daca pentru romani „sarma” defineste exact ce se aude, pentru turci cuvantul are mai multe intelesuri, fiind un termen general, ce defineste atat traditionalele sarmalele cat si orice alt preparat asemanator, prin adaugarea unui alt cuvant.

Desigur, fiecare popor care a adoptat sarmalele si-a adus contributia la prepararea acestora si la modul in care acestea sunt servite, ceea ce a facut ca sarmalele sa aiba un alt sens si gust in fiecare tara. Chiar si in Romania, sarmalele sunt preparate diferit in functie de regiune.

La popoarele musulmane, sarmalele nu vor fi preparate niciodata cu carne de porc ci doar cu vita, miel sau oaie si niciodata nu vor fi invelite in frunze de varza, acestia preparandu-le numai in foi de vita.

Si In Romania se prepara sarmale in foi de vita, dar spre deosebire de alte tari, sarmalele romanesti sunt de cele mai multe ori preparate cu carne de porc si sunt considerate a fi un fel de mancare grasa si grea.

Pentru romani, sarmalele au o semnificatie speciala, fiind pregatite in special ca preparat traditional de Craciun, iar afinitatea pentru acest fel de mancare a facut ca varza murata sa fie raspandita si in magazinele din strainatate la raioanele cu produse traditionale romanesti.

Putem conchide ca sarmalele sunt o dovada a istoriei, culturii  si bucatariei otomane, care a reusit sa influenteze obiceiurile culinare ale tuturor popoarelor cu care a intrat in contact.

676 total views, 2 views today