0
Posted octombrie 8, 2015 by admin in Istoria gustului
 
 

Șvaițerul și misterul lui elucidat.

Șvaițer
Șvaițer

Toată lumea a mâncat, sau cel puțin a auzit de celebrele brânzeturi făcute în Elveția, amintim aici de Emmental sau Appenzell. Consumatorul de zi-cu-zi nu și-a pus niciodată întrebarea „ce e cu găurile din brânzeturile elvețiene ?”, dar cercetătorii din Confederația Helvetică și-au pus această întrebare, și se pare că au găsit și răspunsul și, în același timp, au elucidat și misterul celebrelor găuri.


Cercetători din Confederația Helvetică au studiat cu atenție procesul de fabricare a acestor brânzeturi și s-au decis să împartă și cu noi descoperirile făcute de ei.

Despre ce este vorba, și defapt ce sunt aceste găuri, sau goluri dacă vreți, ce apar în brânzeturile făcute de elvețieni. Aceste găuri sunt făcute de particule de fan ce cad în laptele vacilor, când acestea sunt mulse.
În perioada de fermentație particulele respective emană gaze, acestea fiind defapt „vinovate” de apariția celebrelor găuri din brânzeturile elvețiene. În 1917 un american, pe numele lui William Clark, a dedicat chiar o lucrare găurilor din brânzeturile Emmental. În lucrarea sa, W.Clark încerca să explice celor interesați, procesul apariției acestor găuri, bazându-se pe tehnologia și cunoștințele vremii. Concluzia lui, pe baza unor studii făcute pe respectivul produs, a fost că la baza apariției acestor găuri era dioxidul de carbon emanat de anumite bacterii existente în branzetul respectiv.


Aceeași cercetătorii din Confederația Helvetică au mai concluzionat, în raportul emis către public, faptul că în ultimii 15 ani, brânzeturile elvețiene și-au cam pierdut această caracteristică, cea a golurilor, datorită sistemului nou de mulgere al vacilor, cu ajutorul tehnologiei avansate. Ba mai mult, pentru a demonstra validitatea afirmațiilor făcute, cercetătorii, împreună cu experți de la institulul Agroscope au testat această ipoteză, în laborator, folosind aparatură de tip radiologic, timp de 130 de zile, modul cum se formează aceste goluri.

Unul din experții institutului Agroscope a declarat la un moment dat că,

„mulgerea tradițională în grajduri deschise a fost înlocuită prin sisteme de muls în spațiu închis. Noile tehnici au dus la scăderea numărului de micro-particule de fân. Este o descoperire care s-a făcut complet accidental, ca toate marile descoperiri.”

De ce toată această tevatură pe seama unor găuri ? Păi e foarte simplu, producția de șvaițer în Elveția, este una din cele mai serioase afaceri tradiționale, atât pe plan local, unde, doar în 2014 elvețienii au consumat circa 21,3 kilograme, pe cap de locuitor, cât și pe plan internațional, deoarece brânzeturile produse aici, în acest mod, tradițional, au reprezentat aproximativ o treime din consumul de produse de gen.

Mai jos aveți și un mic filmuleț pe aceeași temă. Vizionare plăcută !

757 total views, 1 views today